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DECISION
HERNANDO, J.:

This Petition for Review on Certiorari' assails the October 6, 2015
Decision® and the July 19, 2016 Resolution® of the Court of Appeals (CA) in
CA-G.R. SP No. 135765, which reversed and set aside petitioner Civil Service
Commission (CSC)’s Decision No. 140384 dated May 20, 2014,% and denied its

Motion for Reconsideration,’ respectively.
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Id. at 45-62. Penned by Associate Justice Rosmari D. Carandang (now a retired Member of this Court}, and

concwred in by Associate Justices Mario V. Lopez {(now a Memberlof this Court) and Myra V. Garcia-

Femandez.
Id. at 63-64.
4 1d.at 62.
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there was no need for Dr. Annang to be appointed first before her services can
be considered as government service;”’ and that the issue of whether Dr. Annang

can avail of the retirement benefits under RA 8291 is beyond the jurisdiction of
the CSC.?®

The CSC filed a Motion for Reconsideration® but this was denied by the
CA in the assailed Resolution.’® Hence, the Petition.!

Issue
Did the appellate court err in reversing the CSC?
Our Ruling
The Petition is meritorious.

Dr. Annang, having already
retired, may no longer request for
accreditation of service

The records show that the present controversy stemmed from the CSC’s
denial of Dr. Annang’s request for accreditation of service. Requests for
accreditation are governed by Section 100, Rule 21 of CSC Resolution No.
1101502, or the Revised Rules on Administrative Cases in the Civil Service
(RRACCS).*? Section 100 reads:

SECTION 100. Request for Accreditation of Service. — Officials and
employees who rendered actual services pursuant to defective appointments or
without any appointment except those who have already retired, may request
the inclusion of said services in their official service record in the Comumission.
(Emphasis supplied)

As expressly provided, those who have already retired may no longer
request for accreditation. Aside from being clear on the wording, this 1s also the
ruling of the Court in Cubillo v. Social Security System,”® where it held that

27 1d. at 60-61.

2 1d. at 61.

2% 14. at 63.

30 1d. at 63-64,

31 Id. at 16-44.

32 Dated November 8, 2011.

3 G.R. No. 221067, January 14, 2019.
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“[e]lmployees and officiais who have already retired can no longer request for
accreditation.”*

Here, petitioner retired from service on October 20, 2012.% However, she
only filed the request on March 11, 2013.36 Clearly, under Section 100 of Rule
21, she may no longer request for accreditation. Hence, on this ground alone,

the appellate court should have upheld the CSC’s denial of Dr. Annang’s
request.

The relationship between the
government and its - supposed
employees is primarily
determined by special and civil
service laws, rules, and
regulations

In reversing the CSC, the appellate court applied the four-fold test to
determine whether there was an employer-employee relationship between CSU
and Dr. Annang’” The CA heavily relied on the 2005 case of Lopez v
Metropolitan Waterworks and Sewerage System (MWSS)®® (Lopez), where the
Court, after applying the same test, found and declared the petitioner bill
collectors to be employees of MWSS despite the contrary stipulation in their
service contracts.?®

However, it should be noted that the Court has already abandoned Lopez
in the 2016 case of National Transmission Corp. v. Commission on Audit,™
where it held that rather than the four-fold test and the other standards provided
in the Labor Code, it is the special and civil service laws, rules, and regulations
which primarily determine the relationship between the government and its
alleged employees.*! The Court aptly discussed:

Lopez revisited
XXXX

In finding for therein petitioners that they were regular government
employees, the Court applied the four-fold test, and found that the functions they

¥ 1d.

3 Roflo, Vol. 1, pp. 18 and 47.

% 1d. at 218. See also rolie, Vol. 2, p. 752.
¥ 1d. at 50-51.

%501 Phil. 115 (2005).

3 1d. at 130-143.

40 300 Phil. 618 (2016).

4 1d. ar 629.
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performed [were] reasonably necessary to the business of the MWSS. For the
sald reasons, they were considered regular government employees despite the
absence of approval or attestation by the CSC.

It must be remembered, however, that the rules of employment in private
practice differs from govemment service. As astutely explained by our colleague
Justice Marvic Leonen, that while a private employer should apply the four-fold
test in determining employer-employee relationship as it is strictly bound by the
labor code, a government employer or GOCC, must, apart from applying the
tour-fold test, comply with the rules of the CSC in determining the existence of
employer-employee relationship.

The difference between private and public employment is readily apparent
in our legal landscape. For one, the Labor Code recognizes that the terms and
condiiions of employment of all government employees, including those of
GOCCs, shall be governed by the civil service law, rules and regulations.
Particularly, in cases of GOCCs created by special law, the terms and conditions
of employment of its employees are particularly governed by its charter.

Thus, it is high time that the pronouncements in Lopez be abandoned.
The authorities cited in the said case pertained to private employers. As
such, it was expected that the four-foid test, the reasonable mecessity of the
duties performed{,] and other standards set forth in the Labor Code were
used in determining employer-employee relationship. None of the cases cited
involved the government as the employer, which poses a different employer-
employee relationship from that which is present in private employment.

Also, the Lopez case was never cited as an authority in determining
employer-employee relationship between the government and its employees.
Consequently, it is best that Lopez be abandoned because it sets a precarious
precedent as it {fixes employer-employee relationship in the public sector in
disregard of civil service laws, rules and regulations.

To summarize, employer-employee relationship in the public sector is
primarily determined by special laws, civil service laws, rules and
regulations. While the four-fold test and other standards set forth in the
labor code may aid in ascertaining the relationship between the government
and its purporied employees, they cannot be overriding factors over the
conditions and requirements for public employment as provided for by civil
service laws, rules and regulations.** (Emphasis supplied)

Applying the foregoing, the appellate court should have primarily relied
on the pertinent civil service laws, rules, and regulations to determine the
relationship between CSU and Dr. Annang, and to ascertain whether the service
rendered by the latter should be counted as government service. For mainly
relying on the four-fold test, the CA committed a reversible error.

2 1d. at 627-629.
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Civil service rules do not
recognize  service  rendered
pursuant to contracts of service
as government service

Section 1, Rule XI of CSC Memorandum Circular {MC) Ne. 40-98, or the
Revised Omnibus Rules on Appointments and Other Personnel Actions,
expressly states that services rendered under contracts of service are not
considered government service, viz.:

SECTION 1. Contracts of Services/Job Orders, as distinguished from
those covered under Sec. 2 (e) and (f}, RULE IIT of these Rules, need not be
submitted to the Commission. Services rendered thereunder are mot
considered government services. (Emphasis supplied)

The provision is reiterated in CSC Resolution No. 020790, or the Policy
Guidelines for Contracis of Services,* viz. :

Section 1. Definitions. The terms hereunder shall be construed, as follows:

a. Individual Contract of Services/ Job Order - refers to employment
described as follows:

1. The contract covers lump sum work or services such as janitorial,
security, or consultancy where no employer-employee relationship exists
between the individual and the government.

2. The job order covers piece of work or intermittent job of short
duration not exceeding six months and pay is on a daily basis;

3. The contract of services and job order are not covered by Civil
Service law, rules and regulations, but covered by Commission on Audit (COA)
rules;

4. The employees involved in the contract or job order do not enjoy

the benefits enjoyed by government employees, such as PERA, ACA and RATA.

5. Services rendered thereunder are not considered as government
service. (Emphasis supplied)

And in CSC Resolution No. 021480 or the Clarifications on Policy
Guidelines for Contracts of Services,* viz.:

“  Dated December 14, 1998.
4 Dated June 5, 2002.
% Dated November 12, 2002.
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Section 1. a. Contract of Service - refers to the engagement of the services
of a person, private firm, nongovernmental agency or international organization
to undertake a specific work or job requiring special or technical skills not
available in {he agency to be accomplished within a specific period not exceeding
one (1) year. The person engaged performs or accomplishes the specific work or
job under his own responsibility and with minimum supervision by the hiring
agency. For purposes of this issuance, contract of services shall include the hiring
of consultants and personnel engaged to perform work for special projects
whether funded by the agency itself or externally funded.

b. Job Order- refers to the hiring of a worker for piece work or intermittent
job of short duration not exceeding six months and pay is on a daily or hourly
basis. It is to be understood that the piece work or job to be performed requires
special or technical skills not available in the agency and the same is to be
accomplished under the worker’s own responsibility and with minimum
supervision by the hiring agency.

A contract of service or job order which does not cover special or technical
skills or where the functions to be performed are clerical or administrative in
nature or where the work is also performed by the regular personnel of the agency
may be entered only when done in the exigency of the service and it is not feasible
for the agency to hire sald services under a casual or contractual appointment.

In contracts of services and job orders, there exists no employer-emplovee
relationship between the hiring agency and the persons hired and it should be
made clear in their contracts that services rendered thereunder can never be
accredited as government service. Furthermore, the persons hired are not entitled
to benefits enjoyed by government employees such as PERA, ACA and RATA.
(Emphasis supplied) :

In her Comment,*® Dr. Annang points out that under CSC rules, contracts
of service are described as covering “lump-sum work or services such as
janitorial, security],] or consultancy services,” and “specific work or job
requiring special or technical skills not available in the agency.”*’ Since her
work is far from being janitorial or security-related in nature, and is actually
integral and indispensable to the business of CSU as a state university, Dr.
Annang argues that her contract cannot be considered as a contract of service.”®

Indeed, CSC MC No. 40-98 and CSC Resolution No. 021480 generally
describe contracts of service as covering “lump-sum work or services such as
janitorial, security[,] or consultancy services”® and “specific work or job

% Rollo, Vol. 2, pp. 684-709.
# 1d. at 696-698. Emphasis supplied.
# Id.
4 Section 2. Contracts of Services/Job Orders refer to employment described as follows:
a.The contract covers lump sum work or services such as janitorial, security, or consultancy
services where no emplover-employee relationship exist;
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requiring special or technical skills not available in the agency.””® However,
CSQ Resolution No. 021480 (the latest CSC issuance concerning contracts of
service at that time) also recognizes that a contract of service may cover those
not requiring special or technical skills, and those performed by the regular
personnel of the agency—such as Dr. Annang’s work as a teacher —“when
done in the exigency of the service and it is not feasible for the agency to
hire said services under a casual or contractual appointment,” viz.:

Section 1. a. Contract of Service - refers to the engagement of the services
of a person, private firm, nongovernmental agency or international organization
to undertake a specific work or job requiring special or technical skills not
available in the agency to be accomplished within a specific period not exceeding
one (1) year. The person engaged performs or accomplishes the specific work or
Jjob under his own responsibility and with minimum supervision by the hiring
agency. For purposes of this issuance, contract of services shall include the hiring
of consultants and personnel engaged to perform work for special projects
whether funded by the agency itself or externally funded.

XXXX

A contract of service or job order which does not cover special or
technieal skills or where the functions to be performed are clerical or
administrative in nature or where the work is also performed by the regular
personnel of the agency may be entered only when done in the exigency of
the service and it is not feasible for the agency to hire said services under a
casual or contractual appointment. (Emphasis supplied)

Here, the contract between Dr. Annang and CSU expressly provided that
it was entered into because “it is not possible to hire on casual or contractual
basis, and that it is done in the exigency of service.”! Given such circumstance,
CSU was allowed by CSC Resolution No. 021480 to engage Dr. Annang as a
part-time faculty member under a contract of service. Hence, it is incorrect to
argue that because Dr. Annang’s services were integral to the function of CSU
as a university, she cannot be engaged through a contract of service. That there
was an urgent need for her service allowed CSU to engage her through such
contract.

More importantly, it is incorrect to disregard the stipulations in the
contract, particularly that there would be no employer-employee relationship

% Section 1. a. Contract of Service - refers to the engagement of the services of a person, private firm,
nongovernmental agency or international organization to undertake a specific work or job requiring special
or technical skills not available in the agency to be accomplished within a specific period not exceeding one
(1) year. The person engaged performs or accomplishes the specific work or job under his own resp(_msibility
and with minimum supervision by the hiring agency. For purposes of this issuance, contract of services shall
include the hiring of consultants and personnel engaged to perform work for special projecis whether funded
by the agency itself or externally funded.

3 Rollo, Vol. 1, pp. 113, 115, 117, 119, 121, 123.
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between the parties; that Dr. Annang’s service will not be credited as
government service; that she will not be entitled to the benefits enjoyed by the
regular personnel of CSU; and that the contract is not subject to civil service
laws, rules, and regulations. While it is true that the employment status of a
person is defined and prescribed by law and not by what the parties say it should
be, it is equally true that courts cannot stipulate for the parties nor amend their
agreement for to do so would alter their true intention.’? This especially applies
here where the engagement of Dr. Annang was done pursuant to a specific
arrangement {ully recognized by CSC rules.

Since CSC MC No. 40-98, CSC Resolution No. 020790, and CSC
Resolution No. 021480 all provide that work pursuant to a contract of service
may not be credited as government service, it follows that Dr. Annang’s work
as a part-time faculty member cannot be accredited as such. Unless these rules

are invalidated in the proper proceeding, they are presumed valid and thus
control.

Finally, as to Dr. Annang’s entitlement to retirement benefits under RA
8291—an 1ssue raised by the CSC in the Petition—the Court need not rule on
such matter because as correctly held by the appellate court, it is outside the
jurisdiction of the CSC.>

In fine, the appellate court erred in reversing the CSC Decision which
denied Dr. Annang’s request for accreditation. Not only was the request filed
out of time, but the accreditation would also run counter against the pertinent
CSC rules. This ruling holds even if there may have been an employer-employee
relationship pursuant to the four-fold test. While such test may aid in
ascertaining the relationship between the government and its supposed
employees, it is the special and civil service laws, rules, and regulations which
primarily determine the relationship between them.?*

WHEREFORE, the Petition is GRANTED. The October 6, 2015
Decision and July 19, 2016 Resolution of the Court of Appeals in CA-G.R. SP
No. 135765 are REVERSED and SET ASIDE, and the Civil Service
Commission’s Decision No. 140384 dated May 20, 2014 is REINSTATED. No
costs.

*2 Norton Resources and Development Corp. v. All Asia Bank Corp., 620 Phil. 381, 392 (2009), citing Heirs
of San Andres v. Rodriguez, 388 Phil. 571, 586 (2000).

3 Rollo, Vol. 1, p. 61.

* National Transmission Corp. v. Commission on Audit, supra note 40, at 629.
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80 ORDERED.

WE CONCUR:

Justice

RICARDGR. ROSARIO
Assodjate Justice

=
AN
L "
JOSE MIDAS P. MARQUEZ
ssociate Justice
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CERTIFICATION

Pursuant to Section 13, Article VIII of the Constitution, I certify that the
conclusions in the above Decision had been reached in consultation before the
case was assigned to the writer of the opinion of the Court’s Division.

NPFR G. GESMUNDO
Chief Justice
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